Årets dataspel 2013

Vi har kommit en bra bit in i 2014 och det är dags att göra en liten tillbakablick. Vilka spel regerade under 2013? Vad handlade de om och hur såg trenden ut egentligen? Listan kommer inte i någon specifik ordning.

Bioshock Infinite – av Irrational Games

Det tredje BioShockspelet som finns till dator och de största konsolerna. BioShock spelen hör hemma i överlevnads- och skräckspelens värld. Eftersom det tar extra kraft och en massa extra slantar att göra ett spel mulitplayer, har utvecklarna bestämt sig att fokusera på ett superbra spel för en spelare. Det är även ett FPS (se vår ordlista som vi ständigt bygger på).Den tredje upplagan är vi agenten Booker DeWitt som ska rädda en kvinna som sitter fängslad i den flygande staden Columbian. Spelande påminner om de tidigare spelen och det kan vara en av faktorerna som gjort det så uppskattat och populärt bland spelare och kritiker.

Starcraft II: Heart of the Swarm – av Blizzard Entertainment

Såklart måste vi ta upp Starcraft på listen: spelet som har fått personer att glömma hur vardagshygien fungerar samt att man måste betala räkningarna för att behålla elen. Heart of the Swarm är del två i en kommande trilogi och tar upp efter föregående spel, Wings of Liberty.I det här spelet ligger fokus på Zerg-rasen och det är dags för deras nya imperium att byggas. Vi följer Sarah Kerrigan som tänker använda sina stora krafter från första spelet, till att ta sin hämnd på Terran Dominions diktator.Det här spelet sålde som smör i solsken: över en miljon kopior under de två första dagarna! Spelet har vunnit priser och hyllats till skyarna. Tack vara multiplayerfunktionerna, som är väldigt utvecklade, har det ett stort spela om- och nötarvärde.

Rayman Legends – av Ubisoft Montpellier

Ett spel som kommit upp i sin femte upplaga och en direkt uppföljare av det fjärde spelet, Rayman Origins. Först var det tänkt, och annonserades ut, som ett spel exklusivt till Wii U men när ZombiU kom ut före Rayman med samma förutsättningar, och fick riktigt dålig försäljning, valde man istället att ge spelet till de flesta plattformarna.Här gäller det att man är fyra spelare som måste slå sina kloka huvuden ihop för att klara de olika nivåerna. Rayman och hans polare har sovit i hundra år och när de vaknar måste de bekämpa ett gammalt hot.