Det är många som skyr från att bygga ihop sin egen dator, dels för att de är säker på att det blir för dyrt, men även för att de helt enkelt inte vet hur man går till väga för att sätta ihop allt. Men så länge man får en del tips och råd och vet hur man följer anvisningar kan de flesta klara av detta utan större problem.Till att börja med måste man införskaffa alla delarna och då är det ju bra att veta alla olika komponenter man behöver ta sig en titt på:
- Moderkort – detta är grunden för nästan alla andra komponenter, till exempel har varje moderkort en specifik sockel, det är denna som bestämmer vilken typ av processor man kan använda.
- Processor – detta är en av de komponenter man behöver spendera mest på, detta är den mest drivande komponenten för hur snabb och kraftig ens dator kommer att vara. Ju mer krävande processer man kör på datorn desto kraftigare processor behöver man.
- Processorkylare – detta är sällan något man behöver tänka speciellt noga på, en kylare följer praktiskt taget alltid med själva processorn, men det kan hända att man vill ha en mer effektiv eller tystare kylare.
- Internminne – också känt som RAM i vardagligt tal, hur mycket man behöver är beroende på vad man tänkt använda datorn, 4 GB är nog minimum idag, men 8 GB eller mer är rekommenderat. På PC:nu kan man läsa mer om RAM.
- Nätaggregat – denna komponent ger ström åt alla andra delarna i datorn, det är något man ibland får med när man köper ett chassi, men oftare är det något man måste köpa separat. Det är dock alltid rekommenderat att man lägger ut en slant på detta och inte köper ett billigt.
- Grafikkort – detta tillsammans med processorn kommer att vara de dyraste komponenterna, åtminstone om man planerar på att spela krävande spel eller arbeta med saker som videoredigering. Man komma undan billigare om man endast kommer att spela spel som inte kräver för mycket av din dator. Kolla själv hur din dator presterar genom att öppna ett av dessa spel: Heroes of Newerth, Farm Frenzy 3: Russian Roulette, Full Tilt Roulette, Gummy Drop (jag har alltid haft ‘a thing’ för sådana spel)
- Ljudkort – alla moderkort idag har ett integrerat ljudkort och ljudkvalitén man får från dessa räcker faktiskt för de flesta. Är man dock i behov av bättre ljudåtergivning bör man köpa ett separat ljudkort.
- Hårddisk – när det kommer till hårddiskar föredrar en del att köpa betydligt mer lagringsutrymme än andra, 2 TB är just nu bland de mest prisvärda för det utrymme man får. En rekommendation är dock att köpa en SSD (Solid State Disk), detta är en mycket snabbare typ av hårddisk som sänker laddningstiden i flera olika situationer.
- Chassi – det är i chassit som allt ska monteras ihop, här finns det ett par olika man kan köpa. De minsta kallas för mini- micro- eller nano-tower och är mycket mer begränsad på vilka komponenter som får plats där. Därefter finns mid towers, detta är den vanligaste storleken och kan oftast utan större problem hantera de komponenter man köper. Slutligen finns det full tower, dessa är kräver en hel del utrymme men kan samtidigt utan problem hantera alla komponenter oavsett storleken. Det är också värt att tänka på att mindre chassin även kan behöva mer effektiv kylning.
- Extra kylfläktar – ju större chassi man har desto fler platser har man där det går att montera extra kylfläktar. Man får oftast med en eller flera tillsammans med chassit, köper man ett större följer det naturligtvis oftast med fler.
När det sedan kommer till själva monteringsprocessen är det oftast bäst att följa en mer visuell genomgång än att bara försöka beskriva det i text. Nedan kan man se en video från Kompletts egna hemsida där de går igenom steg för steg hur man monterar ihop allt. Trots att man kanske har köpt en mycket annorlunda dator från vad de själva har i videon är de flesta steg desamma, så den fungerar för praktiskt taget alla.